Vi er fire pædagogstuderende fra 4. semester på pædagoguddannelsen i Randers. Vi er i gang med tema 3, som hedder "Individ, Individualitet og fællesskab". Det omhandler bl.a relationsdannelse og det pædagogiske arbejde, både kulturelt, politisk og økonomisk.

søndag den 1. maj 2011

Hvilken diskurs skal vi lytte til?


Jeg har tidligere benyttet vores blog, til at definere nogen af de udtryk som bliver brugt, de bliver dog defineret, dog er du vel berettet til at have din egen mening. Da dette på ingen måde er den eneste korrekte tolkning.

Nogen mener at diskurs ordet stammer fra det latinske ord discurro eller discursus som betyder ”at løbe frem og tilbage uden egentlig retning”, dog er det med tiden blevet til et ord, der dækker og meget mere, og fungere nu som en form for ramme, for talen, fremstilling og forståelsen, hvilket vil sige at det er en fælles horisont, det gør at begreber viser det samme for diskursens deltagere.

Mange har arbejdet med begrebet diskurs, og jeg vil i det følgende arbejde ud fra Norman Faircloughs kritiske diskursanalyse. Han mener at begrebet diskurs skal ses som en form for social praksis. Med det skal forstås at diskurs er en handlingsform, hvorigennem folk skal kunne fungere blandt hinanden, derudover har sociale strukturere, så som social hierarkier og specifikke institutioner indflydelse på diskursen. De sociale strukturere former sproget og omvendt.

Faircloughs bruger begreberne sprog, ideologi og magt til at beskrive hvad diskurs er, men en ting der specielt går igen er hans tanker omkring magt, da dem der råder over diskursen (her kan det være medier, sociale grupper og meget mere). Når disse diskurser virker naturgivne, og deres ideologier bagved virker naturlige, vil magte være stor, da modtageren af diskursen vil være nem at ”manipulere” med.

Her kan de aktuelle samfundsdebatter tages, de forskellige partier benytter sig alle af argumenter og deres ideologier virker alle naturlige, for dem der lytter. Her tænkes på vælgerne. Forskellige partier kan skrive om samme samfundsproblem og komme frem til vidt forskellige resultater, ved at benytte de tal de finder bedst for at lave et budskab. Andre snakker om indvandrere, mange tror at de er farlige, og steder som Gellerup er de farligste steder på jorden, andre der bor i Gellerup og arbejder der, mener at det er det bedste sted på jorden. Desværre er dem der bestemmer diskursen ikke altid interesseret i de positive historier.

Hvilken diskurs lytter du til ?  Lytter du til dem alle?

(billedet er fundet via googles billedsøger senere modificeret, hvis du er utilfreds så skriv til rone@live.dk)

1 kommentar:

  1. Läs om Fortunes of the dead online slot och var du kan spela för riktiga pengar.

    SvarSlet