Vi er fire pædagogstuderende fra 4. semester på pædagoguddannelsen i Randers. Vi er i gang med tema 3, som hedder "Individ, Individualitet og fællesskab". Det omhandler bl.a relationsdannelse og det pædagogiske arbejde, både kulturelt, politisk og økonomisk.

torsdag den 3. marts 2011

Definer kunst


Påstand: Christian Lemmerz og Asger Jorn har skabt kunst.
Modpåstand: Du og jeg har skabt kunst.

Der er ligeså mange definitioner på kunst, og god smag som der er mennesker på denne jord. Æstetik er et begreb som for mange rummer en betydning af smags kvalitet, men det kan også rumme betydningen, erkendelse gennem sanserne.

Er kunst kun kunst fordi vi kalder det kunst, og giver 80 kr. for at se det, eller er kunst en definerbar størrelse, som kunstmuser som Aros kan bruge til at skille fårene fra buggene, når de skal vælge nyt materiale at udstille?

Christian Lemmerz udstilling på Aros består af mange forskellige skulpturere, nogle forstiller afrevne lemmer som tydeligt er inspireret af selvmordsterrorister, mens en anden forestiller moder Teresa der kvæler et barn. Lemmerz leger med mange begreber i hans udtryk, blandt andet tabu, kultur og identitet. For eksempel står der i et rum en bronze figur der først blev set som Jesus der står med fingerne samlet i velsignelse, og en rosenkrans i hånden, men titlen siger noget andet, "profeten bin Laden", og ved at se på den figur der før lignede Jesus, ser man nu Osama bin Lande.


Vi fik til opgave at finde nogle nøglebegreber der passede på vores museumsbesøg og valgte følgende.


1. Æstetik: Vores dialog på turen gennem udstillingerne med blandt andet Lemmerz og Jorn, illustrerede den forskellighed der er fra individ til individ når det kommer til smag. Fælles for os alle var dog, at sanserne var mættede efter besøget, og da æstetik også kan have betydningen erkendelse gennem sanserne, valgte vi dette begreb som et af dagens vigtigste.

2.Provokation: Lemmerz udstilling rummer mange indtryk der blandt andet vækker forargelse blandt publikum, hvorfor? Lemmerz er bevidst gået efter at skubbe til vores virkelighed, den social konstruerede virkelighed vi lever og er opvokset i har skabt en forståelse af, at eksempelvis skulpturen på billedet til højre er uhyggelig. Lemmerz har med sin udstilling søgt a træde vores virkeligheds grænse nær ved at portrættere eksempelvis Arnold Swarzeneggers krop der får et blowjob af Michael Jacksons afrevne hoved.



3. Kunst. Valget faldt på kunst. Hvad er kunst? Især på Asger Jorn udstillingen blev der diskuteret, for vi er alle lige vendt hjem fra praktik hvor vi har haft med børn at gøre, der laver det præcist samme som hænger på Aros. Hvad er det ved de billeder Asger Jorn skabte der gør dem til kunst? Er det fordi Jorn i sin tid revolutionerede sammen med folk som Warhol, og Pollock? Eller er det fordi vi kalder det kunst. Er det kunst fordi majoriteten kalder det kunst? Det kan også være at det er kunst fordi det er værd at skrive noget om. Fordi vi kalder det kunst og bruger begrebet kunst. Fortæller Jorns billeder i virkeligheden noget om os som mennesker der kæmper om at skabe diskurser for eksempelvis god smag? Men ja det er vel kunst, for Jorn er jo med i kulturkanonen. Eller er det bare kejserens nye klæder? Definer kunst, definer god smag.

Arnela, Daniel, Kathrine, Ronni, 09RS1




(billederne i indlægget er begge fra Christian Lemmerz udstilling, hvis der er forbeholdt særlige rettigheder som gør at de ikke må bruges i indægget så skriv til rone@live.dk og de vil blive fjernet)

1 kommentar:

  1. Først var billedkunst forbeholdt Guds ret til at skabe - “… og ordet blev kød“. Senere havde kunstneren kun lov til at udtrykke: det gode, - det sande - det skønne. Herefter gik det vel slav i slav; en ældre kunstopfattelse afløses af en(/flere) ny modopfattelse - kan kaldes et almindeligt dialektiskudviklingsforløb?

    “Kunstneren har skabt kunst - vi har skabt kunst“ ser jeg ikke som en “påstand - modpåstand“, men to sider af samme sag. Kunstnerens værk bliver til kunst i beskuerens øjne (sind), når værket har påvirket eller udfordret beskueren æstetisk, følelsesmæssigt og/eller intellektuelt. Det spændende sker når jeg får en oplevelse udover det sædvanlige - en såkaldt “aha oplevelse“. Jorns malerier og skulpturer var for mit vedkommende en “Aha oplevelse”, hvor jeg selv var med til at skabe kunsten, hvorimod Lemmerz Terroristmus & Co. ikke berørte mig dybere - måske fordi det bare er noget jeg er blevet vant til at se/høre om!!

    Jeg vil nok definere kunst nogenlunde således; “Kunst skal på en eller anden måde påvirker eller udfordrer mig æstetisk, følelsesmæssigt og/eller intellektuelt”.

    Har i forsøgt jer udi en definition af kunst?

    SvarSlet