Vi er fire pædagogstuderende fra 4. semester på pædagoguddannelsen i Randers. Vi er i gang med tema 3, som hedder "Individ, Individualitet og fællesskab". Det omhandler bl.a relationsdannelse og det pædagogiske arbejde, både kulturelt, politisk og økonomisk.

onsdag den 9. marts 2011

Det nye børnebogstestamente


Folk og fæ havde tirsdag d. 8 marts ifølge en mail fra en engageret seminarielære, en enestående mulighed for at møde børnebogsforfattere og illustrator, Oscar K/Ole Dalgaard og Dorte Karrebæk. Da muligheden nu engang var enestående mente fire elever fra pædagoguddannelsen derfor, at det var en chance der ikke måtte gå forbi. Undertegnet mente ikke selv at kende til hverken den ene eller den anden af ovenstående, men efter kort research fandt jeg, at Dorte Karrebæk er kvinden bag en af de få børnebøger, jeg har taget til mig de senere år, nemlig 'Emiliy M'. Emiliy M er en udmærket historie men især illustrationerne vakte min interesse, de lignede ikke noget jeg før havde set.

Med ærlighed kommer man længst, og for at være ærlig så var mødet med Ole Dalgaard og Dorte Karrebæk en kende forvirrende for os som ikke i forvejen var bekendte med de to, eller ikke vidste at vi var bekendte med dem. Ej heller hjalp det på forvirringen at vi kom et kvarter for sent, og derfor ikke nåede at høre Dorte Karrebæk tale så meget.

Efter en kort pause kom turen til Ole Dalgaard som talte om embryoer, Hesiselbergs ubestemthedsprincip, intellektibilitet og sekulariserede allegorier. Netop dette bevirkede for nogle, at højdepunktet var da brandalarmen gik. Men er man en god studerende, så finder man en sammenhæng, og den kom da også.


Ole Dalgaard talte om at fortælle børnelitteratur i nutiden og om udvikling, ikke om revolution, men om en udvikling hvor man flytter skemaet, og prøver at skabe noget nyt. Netop denne udvikling ses for mig i eksempelvis Dorte Karrebæks illustrationer hvor hun viser mig en side af børnelitteraturen jeg ikke før havde set.


Ole Dalgaard fortalte også tilhørende at hans drøm var sammen med ligesindede, at skabe et børnebogstestamente "det nye børnebogstestamente", blandt andet ved at tage til Kina for at se på deres børnelitteratur og medbringe den danske, for som han selv sagde "det er godt når man er fremmede, at komme med noget, hvis man forventer at få noget retur".


Netop et testamente, er et dokument hvor personen eller i dette tilfælde personerne fortæller hvad de ønsker der skal ske, med deres ejendele (børnelitteraturen) efter deres død. Ole Dalgaard ønsker udvikling og har mange gode ideer, en af dem er som sagt børnelitteraturens kulturelle globalisering som led i denne udvikling. Samtidig må der gerne skeles til den litteratur som der udvikles på baggrund af.



"En bog er ikke færdig når den er trykt. En bog er færdig når der ikke er flere der læser den" Ole Dalgaard, 08/03/2011.Arnela, Daniel, Kathrine og Ronni, 09RS1


(billederne er fundet via googles billedsøgning, hvis nogen ønsker at billederne ikke skal være en del af bloggen, ret da henvendelse til følgende mail, rone@live.dk, og billederne vil blive fjernet hurtigst muligt.)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar